Biografie

Foto van Hans Bergman

Hans Bergman (Groningen, 1957) was er als muzikant al vroeg bij: op de kleuterschool speelde hij af en toe op zijn mondharmonica voor zijn klasgenootjes. Vanaf zijn twaalfde speelde hij als organist bij enkele jongerenkoren. Tijdens de vooropleiding voor het Conservatorium ontstond zijn interesse voor het dirigeren van koren. Hans studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen. Koordirectie volgde hij bij Cees Rotteveel.

Naast zijn klassieke vakopleiding speelde hij ook veel lichte muziek. Eerst in de destijds regionaal zeer bekende formatie "Fingertips", later in de top-40-band "Under cover".

Naast docent muziek en CKV op C.S.G. Comenius te Leeuwarden is Hans sinds 1982 werkzaam als koordirigent. Daarbij heeft hij zich op vele terreinen bewogen (Klassiek, Gospel, Modern Vocals, Mannenkoor). Hierbij had hij veel plezier van de combinatie van een klassieke opleiding en ervaring in de lichte muziek.

In 1982 begon hij als dirigent van gemengde zangvereniging "Animato" in Vries. Verder volgden o.a. Rodens Mannenkoor, The Famondio Singers (Hoogezand), Woudklank (Roden), Young Spirit (Ulrum), Real Future (Opende), Peizer Mannenkoor, Perspectief (Bedum).

Momenteel is Hans dirigent van:

Hans heeft in de loop der jaren ook vele koorarrangementen geschreven en uitgevoerd. In eerste instantie voor zijn eigen koren, maar intussen worden zijn arrangementen ook door vele andere koren uitgevoerd. Een groeiend aantal arrangementen is uitgegeven bij Zoecmusic

In 2007 verhuisde hij met zijn gezin van het Drentse Roden naar Leeuwarden